فهرست مطالب

نشریه مرمت و معماری ایران
پیاپی 29 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه اکرمی ابرقویی، سید محمدحسین آیت اللهی*، حسین افراسیابی صفحات 1-16

    محرک های حسی مختلف، همچون نور، بو، صدا و بافت در ادراک کیفیت یک محیط نقش موثری دارند. حرارت نیز همچون سایر محرک های حسی می تواند در غنای یک محیط، مشارکت کند و زمینه ی بهره والاتر افراد را فراهم نماید. اینکه فرد علاوه بر آسایش حرارتی یک محیط مشخص، از کیفیت حرارتی آن نیز انتفاع ببرد نقطه مطلوبی است که می تواند موردنظر معماران قرار گیرد. این ایده تحت عنوان "حظ حرارتی"، این هدف را دنبال می کند که افراد علاوه بر کمیت حرارت، کیفیت آن را نیز درک نمایند. این موضوع می تواند بنیانی را برای تغییر مطالعات آسایش حرارتی در حوزه معماری فراهم نماید. ازآنجاکه تاکنون بحث عوامل و روابط شکل دهنده حظ حرارتی در محیط ساخته شده موردمطالعه قرار نگرفته است، ضروری است تا بر اساس تجارب واقعی انسان ها، این عوامل استخراج گردد و روابط بین آن ها مشخص گردد. پژوهش حاضر با استفاده از روش نظریه زمینه ای، چارچوب نظری شکل گیری حظ حرارتی در محیط ساخته شده را ارایه می نماید. یافته های این پژوهش نشان می دهد، از همکاری میان تمایز حرارتی و پیام هایی که از سوی محیط و منبع حرارتی به فرد می رسد، سایر عوامل فعال کننده حظ از حرارت از چهار جنبه ی فیزیولوژیکی، روانی، رفتاری و ارزشی نمود پیدا می کنند. این در حالی است که به فراخور زمینه ی اقتصادی و اجتماعی - فرهنگی، نوع ادراک افراد از کیفیت حرارت نیز تفاوت می نماید. چارچوب نظری ارایه شده در این پژوهش کمک می کند تا بستری محکم تر برای طراحی پژوهش های آتی و همچنین جمع آوری داده ها پیرو بررسی کیفیت حرارت در محیط ساخته شده فراهم شود.

    کلیدواژگان: آسایش حرارتی، حظ حرارتی، محیط ساخته شده، کیفیت محیط، روش نظریه زمینه ای
  • شاهین گرکانی دشته*، محمد مرتضایی، سید علی فلاح، محمداسماعیل اسمعیلی جلودار صفحات 17-34

    خیابان-مزار الگویی از مجموعه سازی در دوره تیموری است، با فرمی مبتنی بر استقرار ابنیه مقابر، مزارات و بناهای مذهبی، در امتداد یک گذر حومه ای و یا یک شریان شهری. مستندات باستان شناسی و تاریخی وجود پنج نمونه از مجموعه های خیابان-مزاری در عهد تیموری را گزارش داده اند که از میان آنها سه مجموعه، شاه زنده در سمرقند، دارالسیاده در شهر سبز و خیابان در هرات را می توان از شاخص ترین نمونه های این نوع از مجموعه سازی عنوان داشت. خیابان-مزار هرات را نیز به دلیل دارا بودن قدمتی بیشتر و همچنین استقرار بناهایی پرشمارتر نسبت به دو نمونه دیگر، می توان به عنوان نمونه شاخص این فرم معرفی نمود. در این مقاله ضمن بررسی تحولات ساخت وساز در طول محور خیابان هرات در طی دوره های آل کرت و تیموری، روند تحولات در این محور تبیین می گردد. سپس شاخصه های خیابان-مزار هرات در پایان عهد تیموری به منظور دستیابی به ویژگی های کلی مجموعه های خیابان-مزاری در این دوره، با دو خیابان-مزار دارالسیاده و شاه زنده مقایسه می شود. اطلاعات این مقاله با روش های کتابخانه ای، مشاهده بصری و تحلیل یافته های حاصله، گردآوری شده و پژوهش با روش تحلیلی-تاریخی صورت گرفته است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که فرم خیابان-مزار در مجموعه سازی دوره تیموری مشتمل بوده است بر استقرار منظم ابنیه مقابر در دو سوی معبری که به بنایی مهم در انتهای مسیر منتهی می شده است. در این میان خیابان-مزار هرات با قدمتی بیشتر نسبت به سایر نمونه های هم دوره اش در نقطه ای محوری از حومه شهر هرات قرار داشته و در راستای آن به غیر از بنای مقابر، سایر ابنیه مذهبی و خدماتی نیز مستقر بوده اند.

    کلیدواژگان: خیابان- مزار، هرات، شاه زنده، دارالسیاده، تیموریان
  • طیبه فارسی*، شهریار ناسخیان، احمد شاهیوندی صفحات 35-54

    سرزندگی شهری مفهومی نو در ادبیات تخصصی شهرسازی است. با وجود تعاریف متعددی سرزندگی توسط صاحب نظران، این تعاریف با توجه به جنبه های متفاوت سرزندگی، معادل خصوصیات اجتماعی فرهنگی سایر کشورها تعریف شده است. اما سرزندگی پیش از شناخته شدن در ادبیات شهرسازی، در شهرها وجود داشته و در هر فرهنگی، تعاریف متفاوت داشته است. در صورتی که ادبیات جهانی سرزندگی بدون شناخت پشتوانه تاریخی آن در ایران، مطالعه شود، این خطر پیش رو است که در راستای خلق سرزندگی شهری، برخی ارزش های بومی و تاریخی سرزندگی ایرانی به فراموشی سپرده شود. به علاوه اینکه بافت های تاریخی که بخش جدانشدنی شهر هستند و محدودیت مداخله دارند، در راستای خلق سرزندگی شهری از تمامیت شهر جدا مانده و افول بیشتر سرزندگی در این بافت ها سبب ترک و رکود بیشتر آن ها گردد. این تحقیق معیارهای بومی خلق سرزندگی شهری را تعریف می نماید. لذا با انتخاب شهر اصفهان به عنوان یکی از تاریخی ترین شهرهای ایران، به جستجوی سرزندگی در گذشته تاریخی آن پرداخته شده و به این پرسش پاسخ داده می شود که شباهت ها و تفاوت های مفهوم سرزندگی تاریخی و بومی با سرزندگی شهری چیست و مردم بومی چه فضایی در شهر اصفهان را سرزنده می پندارند؟ در این راستا از دو روش تحقیق تحلیلی-تاریخی و پیمایشی استفاده شده است. نتایج نشان می دهد سرزندگی در گذشته تاریخی اصفهان وجود داشته و تمامی شاخص های سرزندگی جهانی در گذشته تاریخی اصفهان مصداق های بومی داشته است. تعریف مردم بومی اصفهان از سرزندگی با ادبیات جهانی آن تطابق دارد، اما چگونگی و شکل و وزن آن متفاوت است، به شکلی که برخی معیارهای سرزندگی در اصفهان بیش از بقیه مورد تاکید است و معیارهای جهانی در این شهر از ارزش گذاری یکسانی برخوردار نیستند. میدان نقش جهان به عنوان سرزنده ترین فضای شهری هم در گذشته تاریخی اصفهان و هم در حال حاضر از دیدگاه مردم بومی این شهر شناخته شد.

    کلیدواژگان: سرزندگی شهری، سرزندگی در پیشینه تاریخی، سرزندگی بومی، فضای شهری سرزنده
  • محمدصادق طاهر طلوع دل، مرضیه آزاد ارمکی، محمد دیناروند* صفحات 55-72

    «احساس معنوی محیط» تجربه ای ویژه حاصل از حضور در فضاهای قدسی است. درزمینه ی ارتباط بین معماری و مفاهیم معنوی، تحقیق های بسیاری صورت گرفته است اما کمتر به بررسی تجربیات معنوی در مواجهه با آثار معماری پرداخته اند. روانشناسی رفتارگرا به واسطه تمرکز بر روی عکس العمل مخاطبان، به عنوان پاسخ و فضاهای معماری به عنوان محرک، بستر مناسبی برای بررسی احساس معنوی محیط است. در این مقاله از طریق مرور ادبیات، ویژگی های این احساس شناسایی و سپس از طریق تحلیل عاملی، عوامل فضایی موثر، دسته بندی می شوند. پس از تهیه پرسشنامه و سنجش روایی از «نسبت روایی لاوشه» و «شاخص روایی محتوایی» برای تعیین پایایی از روش آلفای کرومباخ استفاده شد. برای تعین حجم نمونه، از طریق روش آسان یا در دسترس تعداد 320 نفر از زایران حرم مطهر امام رضا (ع) در سال 1397 انتخاب شده اند. یافته ها و نتایج پژوهش نشان می دهد عوامل موثر بر احساس معنوی محیط، در پنج دسته به شرح عوامل عملکردی «مقیاس و تناسب ابعادی، رعایت شان و عملکرد، فضای سکون، فضای مکث، حیاط های وسیع، امکانات رفاهی جانبی و هم جواری فضاهای فرهنگی» و عوامل کالبدی «عظمت مقبره، شکوه داخلی مقبره، تدریج افقی اهمیت، سیر از ساده به پیچیده در محور عمودی و افقی، شاخص بودن المان مقبره» و عوامل ایده ای «ساماندهی ورودی، انتظام سلسله مراتبی فضا، منع شمایل نگاری، انطباق محور حرکتی بر محور معنایی، ابهام در تسلسل فضا، شاخص بودن نورپردازی و موقعیت عناصر نورانی» و عوامل یکپارچگی شامل «تشابه نسبی فضاهای پشت سرهم، کل گرایی، همگرایی فرم و تزیینات» و عوامل فناوری، «مسقف بودن موقت حیاط، سامانه های نورپردازی شگفت انگیز و شرایط زیست محیطی» شناسایی و دسته بندی شده اند.

    کلیدواژگان: احساس معنوی محیط، روانشناسی رفتارگرا، معماری حرم مطهر رضوی، عوامل کالبدی
  • مرجان امجد، فرهنگ مظفر*، شیرین طغیانی، وحید قاسمی صفحات 73-88

    بعد مکانی نیاز به تعلق، آشکارکننده پیوند انسان و مکان است. اگر چه حاشیه مادی ها باعث حضور و ثبات عناصر طبیعی در شهر اصفهان هستند؛ توسعه جوامع انسانی، تغییر شیوه زندگی و استقرار گروه های جمعیتی جدید در منازل آپارتمانی سبب قطع ارتباط طبیعت مادی ها و ساکنان شده و این عدم ارتباط بر ضعف حس تعلق افراد افزوده است. از آن جا که تعامل میان انسان و محیط بر ارتباط کاربران با محیط های ساخته شده و حس تعلق آنان موثر است، این مقاله در پی یافتن پاسخ  این سوال است: " مولفه های عوامل کالبدی- محیطی نتیجه بخش بر افزایش حس تعلق به مکان ساکنان محلات مسکونی مجاور مادی ها کدامند؟" شناسایی و طبقه بندی مولفه های کالبدی- محیطی موثر بر حس تعلق ساکنان و همچنین نحوه و میزان تاثیر گذاری عوامل عملکردی و ادراکی حاصل از عوامل کالبدی- محیطی مادی ها در ایجاد حس تعلق ساکنان، هدف اصلی این پژوهش است.در جهت پاسخ به سوالات از روش همبستگی استفاده شد. جمع آوری داده ها به منظور مرور نتایج تحقیقات صورت گرفته به روش اسنادی از جمله نوشته ها و ادبیات، داده های آماری، اسناد تاریخی و اسناد دیداری صورت گرفت. مطالعه میدانی بصورت گردآوری داده از ساکنان محلات مجاور مادی ها با ابزار پرسشنامه و به روش پیمایشی صورت پذیرفت. داده های حاصل از پرسشنامه توسط نرم افزار Spss نسخه(26) و Amos  نسخه (24) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد، بین طبیعت زیبای ماد ی ها با چهار مولفه "عناصر طبیعی، خوانایی، خاطره انگیزی، منحصر به فرد بودن" و عوامل عملکردی با "مولفه های خودبسندگی و لذت از مکان" و عوامل ادراکی با "مولفه های رضایتمندی، اشتیاق، افتخار، مردم دوستی و سازگاربودن" رابطه مستقیم وجود دارد که بر ارتباط کاربران با محیط تاثیر گذاشته و حس تعلق به مکان ساکنان همجوار مادی ها را افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: مادی ها، حس تعلق به مکان، محلات مسکونی، شهر اصفهان
  • مصطفی ارغیانی*، سید مهدی میرهاشمی صفحات 89-105

    دلبستگی به مکان، خلاصه ای منبعث از ادراک انسان از ابعاد کالبدی، ذهنی و رویدادهای مکان است. با این حس فضا به مکانی با ویژگی های حسی و رفتاری خاص برای انسان بدل می شود. در میان فضاهای مختلف، فضای باز با کارکردها، معانی و ویژگی های کالبدی خود می تواند نقش مهمی در کیفیت بخشیدن به فضاهای سکونت در شهرهای امروز داشته باشد. در نتیجه توجه طراحان به عوامل موثر در دلبستگی افراد به فضاهای باز در مجتمع های مسکونی می تواند نقش موثری در زیست پذیری این فضاها ایفا نماید. با توجه به اهمیت مفهوم دلبستگی به مکان در کیفیت بخشی به محیط، این تحقیق ابتدا به بررسی مفهوم دلبستگی و ابعاد آن، و سپس به  تبیین شاخص های دلبستگی به مکان به شناسایی عوامل موثر بر احساس دلبستگی و سنجش آنها در بین متخصصان حوزه معماری و شهرسازی می پردازد. در واقع هدف این  تحقیق، ارایه مدل دلبستگی به مکان و سنجش و تحلیل عوامل موثر بر میزان دلبستگی به فضاهای باز مسکونی در بین متخصصین می باشد. مقاله حاضر دارای روش توصیفی و تحلیلی می باشد و برای گردآوری اطلاعات از ابزارهای کتابخانه ای و پرسشنامه بهره گرفته شده است و از لحاظ هدف، کاربردی است. جامعه آماری آن را متخصصان حوزه معماری و شهرسازی و علوم تربیتی و روانشناسی تشکیل می دهند و نمونه ها به شیوه تصادفی انتخاب شده اند. سپس با استفاده از مولفه های موثر بر حس دلبستگی ، شاخص های پرسشنامه تجزیه و تحلیل شده است. پرسشنامه های جمع آوری شده، در محیط نرم افزار Spss  مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. در این راستا از آزمون آماری تی تک نمونه ای و فریدمن استفاده شده است. نهایتا 34 شاخص در قالب 8 مولفه مورد سنجش قرار گرفته است. نتایج پژوهش نشان می دهد مولفه حس وابستگی ، حمایت اجتماعی و ارتباط عاطفی قوی با مکان به ترتیب مهم ترین مولفه های کالبدی موثر بر احساس دلبستگی در فضای باز مجتمع مسکونی هستند و فضاهای فاقد ایمنی و تاریک مهم ترین عامل ها برای عدم دلبستگی به مکان در میان ساکنان خواهند بود.

    کلیدواژگان: حس دلبستگی، مجتمع مسکونی، آزمون تک نمونه ای، آزمون فریدمن، ساکنین
|
  • Fatemeh Akrami, Mohammadhossein Ayatollahi*, Hossein Afrasiabi Pages 1-16

    Different sensory stimuli, such as light, color, smell, sound and texture, play an important role in perceiving the quality of an environment. Heat, like other sensory stimuli, can contribute to the richness of an environment and provide a greater benefit to people. The fact that a person in addition to the thermal comfort of a particular environment can also benefit from its thermal quality, is a desirable point that can be considered by designers and architects.The idea, called "thermal pleasure", aims to make people percept the thermal quality in addition to its quantity, which has a numerical aspect. This issue can provide a basis for changing the study of thermal comfort in the field of architecture. Along with different complementary theories that try to understand thermal comfort more accurately, the concept of thermal pleasure has a qualitative look at it, considering the living environment. Since the discussion of the factors and relationships that shape thermal pleasure in the built environment has not been studied so far, it is necessary to extract these factors based on lived and real human experiences and determine the relationships between them. This study uses grounded theory, as a qualitative method, to provide a theoretical framework for the formation of thermal pleasure in the built environment. The findings of this study show that from the cooperation between thermal distinction and the messages received from the environment and the thermal resource, other factors that activate thermal pleasure are manifested from four aspects: physiological, psychological, behavioral and value. Nevertheless, according to the economic and socio-cultural and spatial context, the type of peoplechr('39')s perception of thermal quality also differs. The theoretical framework presented in this research helps to provide a stronger basis for designing future research as well as data collection following the study of thermal quality in the built environment.

    Keywords: Thermal Comfort, Thermal Pleasure, Built Environment, Environmental Quality, Grounded theory
  • Shahin Garakani Dashteh*, Mohammad Mortezayi, Seyed Ali Fallah, Mohammad Esmaeil Esmaeili Jelodar Pages 17-34

    The construction and placement of tombs on either side of an inner or outer city street, and with it, the formation of decorated facades on both sides of a path, was common during the reign of the Timurids. Early in this era, Timur built a complex inside the shahr-i sabz, which consisted of a street on either side of which the Timurid courtiers built tombs for themselves and formed the body around the street with an orderly line of tomb buildings. At the end of the street was the great building of the Dar al-Siyadeh school, which was the burial place of two of Timurchr('39')s sons. The next similar sample was formed in Samarkand. This cemetery, known as Shah-i zindah, was built on top of the ancient hills of Afrasiab. Like the Dar al-Siyadeh, in this complex, the arrangement of tombs on both sides of passage was formed the main axis of the complex. These tombs, which belonged to the princes and nobles of Timurid, were located on both sides of the road and sometimes in front of each other, thus formed a Mazar-street with a designed facade. Among the Mazar-street complexes in the Timurid era, Khiaban-e Herat Mazar-Street had a special place in terms of importance and breadth. The Khiaban in the city of Herat was originally the name of an area in the north of the city where many graves were gradually established over the years on both sides of the path that passed through it. During the Timurid period, the construction of buildings on both sides of this street flourished so much that at the end of this era, this street can be compared in terms of the establishment of religious buildings and tombs on both sides with the Dar al-Siyadeh and Shah-i Zendah complexes. This article seeks to study the gradual formation of buildings on the main axis of Herat Mazar-Street by the end of the Timurid period by reviewing historical books, archaeological reports, and other researches done about Herat Mazar-Street. Then, by specifying the structural features of this axis, compare it with other Mazar-Street axes in the Timurid era, and then explain the characteristic features of the Mazar-street complexes in the Timurid era. The results of this study show that at the end of the Timurid era, the cemetery of Khiaban-e Herat changed from a cemetery in the northern outskirts of the city to the most important religious axis of Herat and Khorasan region, and different buildings were built on both sides of it. This Mazar-street, similar to other Mazar-streets of the Timurid era, included an arranged row of tombs that Led at the end of the road to an important religious building.

    Keywords: Mazar-Street, Herat, Dar al-Siyadeh, Shah-i zinda, Timurid
  • Tayebeh Farsi Farsi*, Shahriar Nasekhian, Ahmad Shahivandi Pages 35-54

    Urban vitality is a new term in the specialized literature of urban planning. Despite numerous definitions of vitality by experts, These definitions are defined according to different aspects of vitality, equivalent to the socio-cultural characteristics of other countries. But vitality existed in cities before it became known in the urban literature and had different definitions in each culture. If the world literature of vitality is studied without knowing its historical background in Iran, There is a danger that in order to create urban vitality, some indigenous and historical values ​​of Iranian vitality will be forgotten. In addition, the historical contexts that are an integral part of the city and have limited intervention, In order to create urban vitality, these zones will  be separated from the integrity of the city and The further decline of vitality leads to its further abandonment and stagnation. This study defines the indigenous criteria for creating urban vitality. Therefore, by choosing the city of Isfahan as one of the most historic cities in Iran, vitality in its historical past is explored. Then this question is answered what was the definition of the term of urban vitality in the historical past of Isfahan? What are the definitions of indigenous and non-specialist people of this term? And Which places in Isfahan do they think are lively? In this regard, two methods of analytical-historical research and survey research have been used. The results show that there was vitality in the historical past of Isfahan and All the criteria of world vitality in the historical past of Isfahan have had indigenous examples. The definition of vitality of the native people of Isfahan is in accordance with its world literature, But its shape and weight are different, In such a way that some criteria of vitality in Isfahan are emphasized more than others And global criteria in this city are not valued equally. Naghsh Jahan Square was recognized as the most lively urban space both in the historical past of Isfahan and now from the point of view of the native people of this city.

    Keywords: Urban Vitality, vitality in historic background, Indigenous vitality, Live urban space
  • Mohammad Sadegh Taher Tolou Del, Marzieh Azad Armaki, Mohammad Dinarvand* Pages 55-72

    "Spiritual Sense of Place" is a special experience which results from being in sacred spaces. Many researches have been done on the relationship between "Architecture" and "Spiritual Concepts"; but only few have put spiritual experiences of being in architectural spaces as their concern. Behavioral psychology is a good platform for examining spiritual feeling of the environment by focusing on the reaction of audience as response and architectural spaces as stimulus. This article has studied the characteristics of "Spiritual Feeling of the Place" in literature review afterwards its effective architectural factors has been classified via factor analysis. The reliability of the questionnaire has been measured by Cronbach's alpha method. In order to determine the sample size, through easy or accessible method, 320 pilgrims of the holy shrine of Razavi were selected in year 2019. Findings show factors affecting the spiritual feeling of the place include five categories which are Functional factors(Scale and dimensional proportions, Respect for dignity and performance, Quiet place with no attraction, Temporary standing space, Large courtyards, Ancillary facilities and proximity of Cultural Spaces), Physical factors(The grandeur of the tomb, the inner glory of the tomb, the gradual horizontal change of importance, the gradual change from simple to complex in the vertical and horizontal direction, the monumentalizing of the tomb element), Factors of the idea(Entrance Arrangements, hierarchical arrangement of space, iconography, alignment,  movement in the direction of meaning, ambiguity in the sequence of space, the specificity of lighting and the position of light elements), Integrating factors(relative similarity of consecutive spaces, Unity of form, convergence of forms and decorations) and Technological factors(temporary roofing of the courtyard, amazing lighting systems and regulation of environmental comfort conditions) which have been identified and categorized.

    Keywords: Spiritual sense of place, Behaviorist Psychology, Architecture of the Holy Shrine of Razavi, Physical Factors
  • Marjan Amjad, Farhang Mozafar*, Shirin Toghyani, Vahid Ghasemi Pages 73-88

    Todaychr('39')s, the need to belong is one of the substantial basic human needs, in which the location dimension of this comprehensive need reveals the relationship between humans and location. Interest in nature and its elements could significantly affect the userschr('39') relationship with built environments and their sense of belonging. In this regard, the natural urban elements have long been known as signs. Here, such urban signs, physically or mentally, via impressive quality and features, can play an outstanding role in providing a memorable image of urban places. The Madi that move from the southwest to the northeast of Isfahan has affected the texture and the surrounding area and the historical, physical, and social characteristics of the location where they passed. The interaction of two factors, namely humans and the environment, represents their active and passive effect. Humans give meaning to locations and act based on their environmentschr('39') cultural values ​​following them. paper seeks to answer two main questions as follows: 1- What factors can be categorized as the physical-environmental elements of the Madi that affect the sense of belonging? 2- What is the effect of the functional and perceptual factors, a concept derived from Madischr('39')s physical-environmental factors, on the sense of belonging? Meanwhile, the proposed hypotheses are as follows: Hypothesis 1: Readability, uniqueness, the sense of calm, comfort, coziness, and familiarity are some of the physical-environmental components affecting the sense of belonging of inhabitants. Hypothesis 2: There is a significant relationship between the functional and perceptual factors, a concept derived from the physical-environmental factors of the Madi, and the sense of belonging of inhabitants. The field study was implemented by collecting data from the neighborhoods adjacent to the Madi using a questionnaire and a survey method. The studychr('39')s statistical population was then considered to the inhabitants adjacent to Isfahan Madi using the regular random sampling with a sample size of 100 people. The data achieved from the questionnaire were then analyzed by SPSS software in two parts: descriptive and inferential statistics. After estimating the path analysis model, it is found that the factor burden of physical-environmental effect can affect first on functional factors (0.905) via components of self-sufficiency and enjoyment of the active location, and secondly on perceptual factors (0.746) via components of satisfaction, desire, honor, humanitarianism, and compatibility are effective. Furthermore, according to the obtained results, it can be concluded that there is a direct relationship between the beautiful nature resulting from the existence of the Madi and four components including readability, uniqueness, sense of calm and comfort, coziness and familiarity, and functional and perceptual factors, which affects the userschr('39') relationship with the environment as well as increases the sense of belonging to the neighboring inhabitants of the Madi.

    Keywords: Isfahan city, Madi, Sense of belonging to the place, residential areas
  • Mostafa Arghiani*, Seyed Mahdi Mirhashemi Pages 89-105

    Attachment to place is a summary of human perception of the physical, mental, and events of place. With this sense, space becomes a place with special sense and behavioral characteristics for humans. Among different spaces, open space with its functions, meanings and physical characteristics can play an important role in improving the quality of living spaces in todaychr('39')s cities. As a result, designerschr('39') attention to the effective factors in peoplechr('39')s attachment to open spaces in residential complexes can play an effective role in the livability of these spaces. Given the importance of attachment to space in improving the quality of the environment, this study, while examining the concept of attachment and its dimensions, by explaining the indicators of attachment to space to identify factors affecting the sense of attachment and measurement among experts in architecture and urban planning. In fact, the aim of the research is to provide a model of attachment to the place and to measure and analyze the factors affecting the degree of attachment to open residential spaces among specialists. The present article has a descriptive and analytical research method and library tools and questionnaires have been used to collect information and it is applied in terms of purpose. The statistical population consists of experts in the field of architecture, urban planning, educational sciences and psychology, and the samples were selected at random. Then, the indicators of the questionnaire were analyzed using the components that affect the sense of attachment. The collected questionnaires were analyzed in SPSS software environment. In this regard, the statistical test of T-sample and Friedman has been used. Based on this, 34 indicators have been measured in the form of 8 components. The summary of the research results shows that the component of sense of dependence, social support and strong emotional connection with place are the most important physical components affecting the feeling of attachment in the open space of the residential complex, respectively, and spaces without safety and darkness are the most important factors for non-attachment. They will be among the inhabitants.

    Keywords: Attachment sense, residential complex, single sample test, Friedman test, residents